Türkiye’nin 13 yıl sonra Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısına katılması, Gazze Şeridi’ni yok eden İsrail tarafından dikkatle izleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de 162. Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılıyor. Fidan, Kahire’deki zirvede konseye hitap edecek ve ikili görüşmeler yapacak. Fidan’ın konuşmasında ana gündemin Gazze’deki savaş olması bekleniyor.

Son olarak 13 Eylül 2011’deki toplantıda temsil edilen Türkiye’nin Arap Birliği’ne Dışişleri Bakanları Konseyi’ne geri dönüşü, Suriye dahil üyelerin oy birliğiyle alındı.

Ankara geçen hafta Mısır lideri Abdulfettah Sisi’yi ağırladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye, Mısır ve Suriye ilişkilerindeki gelişmeleri İsrail yayılmacılığına karşı bir dayanışma hattı olarak tanımladı.

Ankara’nın Benzersiz Dönemdeki Hamleleri
İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesinde bugün yayımlanan bir analiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e karşı İslam ülkelerine yaptığı ittifak çağrısını ve Mısır’ın başkenti Kahire’de bugün başlayan zirveyi ele aldı. Türkiye karşıtı yazılarıyla tanınan Jeth S. Frantzman imzalı analiz, ‘Türkiye’nin İsrail’e karşı İslami hücumu büyüyor’ başlığını taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Ekim’de başlayan savaştan bu yana İsrail’e karşıtı en dobra sözcülerden biri olduğunu belirten yazı, Türkiye liderinin halihazırda İslam ülkelerini Tel Aviv’e karşı harekete geçirmek için bir dizi girişim başlattığını aktardı.

Ankara’nın mevcut tabloda Malezya, Pakistan ve diğer Müslüman ülkeleriyle yakın biçimde çalıştığını dile getiren analiz, yeni ittifaklar kuran Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin oynadığı tarihi rolün yerine liderlik etmeyi hedeflediğini savundu.

Erdoğan’ın İttifak Çıkışı İsrail ve Dünyada Yankılandı
Özünde Türkiye’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar İslam dünyasında oynadığı role geri dönmeye çalıştığını ileri süren analiz, Ankara’nın İsrail karşıtı çabalarının İran resmi medyasında heyecan yarattığını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e darbe indirmek için İslam İşbirliği Teşkilatı’na olağanüstü liderler zirvesi çağrısı yaptığını kaydeden Jerusalem Post yazarı, Ankara’nın hamlelerinin Orta Doğu’nun eşi benzeri olmayan bir dönemden geçtiği sırada geldiğini vurguladı.

İsrail’i Soğukta Bırakıyor
“Türkiye son dönemde Mısır’la yeniden barışmayı denedi” diyen ve İran ile Suudi Arabistan’ın Çin’in arabuluculuğunda yeniden uzlaştığını hatırlatan analize göre, tüm bu hamleler söz konusu ülkelerin birlikte çalıştığını gösteriyor.

“Bu İsrail’i soğukta bırakıyor” ifadesini kullanan Jeth S. Frantzman, Abraham Anlaşmaları’nın imzalandığı 2020’ye geri gidildiğinde Tel Aviv yönetimi için işlerin farklı olduğu yorumunu yaptı.

Orta Doğu’nun dört yıl önce fazlasıyla bölünmüş olduğunu hatırlatan yazı, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın söz konusu dönemde çeşitli anlaşmazlıklar yaşadığını belirtip “Şimdi, her şey değişti. İran; Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır’ın takdirini kazanarak geri döndü. Bu ülkeler bazı farklılıklara sahip ancak sorunların çözümü için birlikte çalışmak istiyorlar” deyip Türkiye ve Suriye’nin halihazırda anlaşma hazırlıkları içerisinde olmasını örnek gösterdi.

Türkiye ve İran’ın bu yılı dünyayı İsrail’e karşı harekete geçirmek için bir nesilde gelebilecek bir fırsat olarak gördüğünü savunan analiz, Ankara’nın diplomatik atılımlarına dikkat çekip sözü Kahire’deki Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına getirdi.

Türkiye’nin Birçok Ülkeye Liderlik Etmesi Mümkün
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kahire’ye uçtuğunu belirten Jerusalem Post yazarı “Türkiye, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı İsrail karşıtı birleşik bir cephe kurma arzusuyla kullanacak” dedi, Ankara’nın bunu yaparak son 10 yılda liderlik boşluğu yaşayan birçok ülkeye önderlik yapmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı aldığı 2018’de aynı hamleyi denediği yorumunu yapan analiz, Ankara’nın şimdi dikkatleri kutsal mabed Mescid-i Aksa’ya çekmeye çalıştığını belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı’na yaptığı çağrıyı öne çıkardı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir