İngiltere’nin İrlanda’daki büyükelçiliğinde görev yapan diplomat Mark Smith, ülkesinin İsrail’e silah satışını gerekçe göstererek Dışişleri Bakanlığı’ndaki pozisyonundan istifa etti. Smith, İngiltere hükümetinin savaş suçlarına ortak olabileceğini belirterek istifasını açıkladı.

Smith, İngiltere’nin Orta Doğu’daki silah satışlarının onay sürecine katıldığını ve meslektaşlarının her gün İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğine tanık olduğunu ifade etti. Diplomat, bu durumu resmi kanallarda dile getirdiğini ancak tatmin edici bir yanıt alamadığını belirtti.

İstifa e-postası geniş bir adres listesine gönderilen Smith, İsrail’in savaş suçlarına dair net ve sorgulanamaz örnekler olduğunu vurguladı. Ayrıca İngiltere’nin İsrail’e silah satışını sürdürmesinin hiçbir gerekçesi olmadığını savundu.

Smith’in istifası, İngiliz hükümeti için ender bir durum olarak nitelendiriliyor. İngiltere, Avrupa ve ABD’de bazı yetkililerin eleştirilerine rağmen benzer istifaların sayısı oldukça az.

İngiliz diplomat, İngiltere’nin silah satış politikaları alanında uzman olduğunu ancak bu politikaların tam tersine işlediğini belirtti. Smith, İngiliz hükümetine kamu çalışanlarının endişelerini dinlemesi çağrısında bulundu ve İsrail’e yapılan silah satışlarının sivil zayiatları asgari seviyede tutmadığını savundu.

İngiltere’nin İsrail’e onayladığı silah satışları hakkında bilgi veren Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) grubuna göre, İngiltere 2008’den bu yana İsrail’e 727 milyon dolarlık silah satışına onay verdi. İngiltere hükümeti ise 2022’de yaptığı açıklamada İsrail’e yapılan silah satışının 53 milyon dolar olduğunu belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) başsavcısı, Mayıs ayında savaş suçları gerekçesiyle İsrailli ve Hamas liderleri hakkında tutuklama emri çıkartılması için başvuruda bulundu ancak başvurunun sonuçlanması bekleniyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir