Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar devam ediyor. Philadelphi Koridoru konusu müzakerelerde tıkanıklık yaratıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Philadelphi Koridoru’ndaki varlıklarını sürdüreceklerini ve savaşın hedeflerine ulaşmanın bu koridordan geçtiğini belirtti.

Ancak İsrailli müzakereciler, rehine anlaşmasının ikinci aşamasında ordunun Philadelphi Koridoru’ndan çekilebileceğini savunuyor. Mossad Direktörü David Barnea, anlaşmanın ikinci aşamasında İsrail’in Philadelphi Koridoru’ndan çekilebileceğini belirtti. Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ise anlaşmanın ilk aşamasında koridoru terk etmeyeceklerini ancak ikinci aşamada açık kapı bırakabileceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu’nun Gazze ile Mısır arasındaki sınırdan Hamas’a silah kaçırıldığı suçlamalarına tepki gösterdi. ABD Adalet Bakanlığı, 7 Ekim saldırılarıyla bağlantılı 6 Hamas lideri hakkında dava açtı.

İsrail Ordusu’nda Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tamir Yadai’nin istifa etmesinin ardından Polis İstihbarat Birimi Başkanı Dror Assaraf da görevinden ayrıldı. Assaraf’ın 35 yıllık görevinin ardından istifa etmesi, teşkilatta üçüncü istifanın gerçekleştiği belirtildi. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise İsrail Polis Komiserliği’ne aday gösterildi.

Bu gelişmelerle birlikte İsrail’de iç çatışma riski yükselirken, müzakerelerin sonuca ulaşması için çaba harcanmaya devam ediyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir