İsrail’e Yüzeyden Yüzeye Füze Saldırısı

Yemen’in Husiler tarafından ateşlenen bir füzenin İsrail’in merkezine ulaştığı ve insanların yaşamadığı bir bölgeyi vurduğu bildirildi. Bu olayın ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bedelini ödeteceğiz” açıklamasında bulunurken, çatışmaların yayılma endişeleri arttı.

Füze saldırısı dün sabah İsrail’e ulaştı. Tel Aviv’in yanı sıra ülkenin merkezinde hava saldırısı sirenleri çaldı ve Demir Kubbe füze savunma sistemi devreye girdi. İsrail ordusu, füzenin ülkenin merkezine doğru ilerlediğini ve açık alana düştüğünü bildirdi. Saldırı sonucu yaralanan olmadığı açıklandı ancak kırsal bir bölgede yangın çıktığı ve Modiin kentinde bir metro istasyonuna füze veya önleme aracı parçasının düştüğü tespit edildi.

Husi basın temsilcisi Nasruddin Amer, 20 füzenin engellendikten sonra Yemen’den gönderilen füzenin bir başlangıç olduğunu iddia etti. İran destekli Husiler, Gazze’deki savaş sırasında defalarca İsrail’e insansız hava aracı ve füze fırlatmıştı, ancak çoğu engellenmişti.

Netanyahu, Husilere yönelik tehditlerde bulunarak, “Bize saldıran hiç kimse silahlarımızdan kaçamayacaktır” dedi ve Lübnan sınırındaki durumu değiştirmek için her türlü adımı atacaklarını belirtti.

Gazze’deki savaşın yayılma endişeleri artarken, İsrail basını Netanyahu’nun kuzeyde Lübnan cephesindeki askeri saldırıları genişletme kararı aldığını iddia etti.

Afrikalı Sığınmacılar Gazze’ye Gönderiliyor

İsrail ordusunun, asker ihtiyacını karşılamak için Afrika’dan iltica başvurusu yapan sığınmacıları Gazze cephesine götürdüğü iddia edildi. Afrikalı sığınmacılara, başvurularının kabul edilmesi karşılığında Gazze’ye gitme teklifi sunuldu. Bu projenin ordunun hukuk danışmanları tarafından organize edildiği belirtildi. İsrail’de yaklaşık 30 bin Afrikalı sığınmacı bulunurken, çoğunluğu Sudan vatandaşı olan yaklaşık 3 bin 500 kişiye geçici statü verilmiştir.

Ayşenur, ABD’de de Vurulmuş

İsrail askerleri tarafından Batı Şeria’da öldürülen ve Türkiye’de defnedilen Ayşenur Ezgi Eygi’nin arkadaşı Büşra Demirkol, Eygi’nin Filistin’e gitmesinin tehlikelerini anlattığında “Biliyorum ama ölürsem de ölürüm” dediğini aktardı. Washington Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Demirkol, Ayşenur’un İsrail karşıtı protestolara aktif olarak katıldığını ve çok duyarlı biri olduğunu belirtti. Eygi’nin ABD’deki yerli haklarını savunmak için bir eylemde 3 kez plastik mermiyle vurulduğu bilgisini paylaştı.

Bu gelişmeler, Gazze’deki savaşın etkilerinin genişlemesiyle birlikte endişeleri artırmış durumda. Netanyahu’nun Husilere karşı sert tutumu ve Afrikalı sığınmacıların Gazze’ye gönderilmesi gibi olaylar, uluslararası ilişkiler açısından önemli gelişmeler olarak yorumlanıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir