İran’ın başkenti Tahran’da suikast sonucu öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine Hamas’ın yeni lideri belli oldu. Hamas’ın Gazze Şeridi Lideri Yahya Sinvar, Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak seçildi.

Yahya Sinvar, Hamas liderliği için seçilmesi İsrail ve Batı dünyasında önemli bir mesaj olarak algılandı. İsrail devlet televizyonu KAN, Sinvar’ın seçiminin sürpriz olduğunu belirtti ve İsrail’e, 7 Ekim’deki saldırının sorumlusu olarak gösterilen Sinvar’ın hayatta olduğu ve Hamas liderliğinin hala güçlü olduğu mesajını verdi.

ABD’li New York Times gazetesi de Hamas’ın tercihini sertlik yanlısı bir liderden yana kullanmasının otoriteyi güçlendirdiğini yazdı. Sinvar’ın İsrail için uzun süredir hedef olduğunu hatırlatan gazete, Hamas’ın askeri kanadının liderliğini güçlendirdiğini belirtti.

Hizbullah’tan yapılan açıklamada, Sinvar’ın seçilmesinin, İsrail’in liderlerini hedefleme girişimlerinin başarısız olduğunu gösterdiği belirtildi. Arap basınında yer alan haberlerde de Sinvar’ın seçiminin İsrail’e meydan okuma niteliği taşıdığı vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ve Katar aracılığıyla devam eden ateşkes görüşmelerinde, Hamas’ın yeni siyasi lideri Sinvar’ın öncelikli karar verici olduğunu vurguladı. Blinken, ateşkes müzakerelerinin son aşamaya geldiğini de açıkladı.

Yahya Sinvar 1962’de doğdu ve Hamas kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in güvenini kazandı. İsrail hapishanelerinde uzun yıllar geçiren Sinvar, 2011’de serbest bırakıldı. 2017’de Gazze bürosunun başına geçti ve Hamas içinde hızla yükseldi.

Hamas yeni liderini 50 üyeli Şura Konseyi’nin kararı ile seçti. Sinvar’ın Gazze kanadının ağırlığını artırması bekleniyor ve örgüt içinde Gazze’deki kadroların ön plana çıkması öngörülüyor.

İsrail’in Haniye ve Deyf’i öldürmesinden sonra Sinvar’ın da hedefte olduğu ifade ediliyor. İran’ın beklenen misilleme saldırısının henüz gerçekleşmemesi nedeniyle ABD’nin bölgeye asker göndermesi ve İran’a ciddi sonuçlar doğuracağı uyarıları İran’ın planlarını gözden geçirmesine neden olabilir.

Son olarak, İsrail askerlerinin bir Filistinliye cinsel işkence yaptığı anların güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri ülkede büyük tepki çekti. Bu durum, ülkede tartışmalara ve protestolara neden oldu.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir