Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Tiflis’te düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Abhazya’da yeni bir üs kurma kararını eleştirdi. Zurabişvili, Rus donanmasının Karadeniz kıyısında kalıcı bir üs kurmak için sahada çalışmalara başladığını belirtti. Bu durumun sadece Gürcistan için değil tüm Karadeniz güvenliği için ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurguladı.

Ayrıca, Zurabişvili Gürcistan hükümetini, Rusya’nın işgal ettiği Abhazya ve Güney Osetya bölgelerine etkili bir politika yürütmeme suçladı. Bu bölgelerde yaşayan insanlara Gürcistan vatandaşlığı verilmesi gerektiğini savunan Zurabişvili, bu sayede bu bölgelerde yaşayan halkın Gürcistan’a olan ilgisinin artacağını belirtti.

Zurabişvili ayrıca Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine de değindi. Fransa’nın Ermenistan’a silah sağlaması konusunda yorum yapmayan Zurabişvili, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın sona ermesinin Gürcistan için önemli olduğunu ifade etti. Bu konuda Gürcistan’ın arabuluculuk yapabileceğini belirterek, iki ülke arasındaki müzakerelere katkı sağlayabileceklerini söyledi.

Zurabişvili ayrıca ABD’nin Gürcistan’a yapacağı yardımların askıya alınmasına şaşırmadığını ve bu durumun Tiflis hükümetinin yanlış politikalarından kaynaklandığını belirtti. 26 Ekim’de düzenlenecek genel seçimlerde mevcut hükümetin değişmesi gerektiğini savunan Zurabişvili, yeni hükümetin Batı ile ilişkilerini yeniden düzenlemesi gerektiğini ve ülkenin demokrasi ve AB entegrasyonu için adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir