Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçimler sonrasında solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının galip gelmesinin ardından merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’yi Başbakan olarak atadı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron’un Barnier’yi Fransızlara hizmet edecek birleştirici bir hükümet kurmakla görevlendirdiği belirtildi.

Barnier’nin başbakan olarak atanması, Macron’un istikrarı ve çoğunluğu sağlama çabaları sonucunda gerçekleşti. 73 yaşındaki Barnier, merkez sağdaki cumhuriyetçi geleneğinden geliyor ve daha önce çeşitli kabinelerde görev almış bir isim. Macron, seçim sonrasında başbakan atamasını erteleyerek, Paris Olimpiyatları sırasında yeni bir hükümet kurmayacağını duyurmuştu.

Fransa’da erken genel seçimler sonucunda Ulusal Meclis’te en büyük siyasi grup NFP ve bağlantılıları oldu. Macron’un iktidar koalisyonu ve aşırı sağcı RN ve ortakları da mecliste temsil ediliyor. Anayasa gereği cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisi olsa da siyasi geleneklere göre başbakan genellikle en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir