Fransa’da erken genel seçimlerin ardından yeni hükümet kabinesi açıklandı. Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler, yeni kabineyi cumhurbaşkanlığı konutunda duyurdu. İşte yeni kabinede yer alacak bakanlar ve görevleri:

– İçişleri Bakanı: Bruno Retailleau
– Avrupa ve Dışişleri Bakanı: Jean-Noel Barrot
– Ekonomi, Finans ve Sanayi Bakanı: Antoine Armand
– Adalet Bakanı: Didier Migaud
– Çalışma ve İstihdam Bakanı: Astrid Panosyan-Bouvet
– Bölgelerle İşbirliği Bakanı: Catherine Vautrin
– Tarım, Gıda Egemenliği ve Orman Bakanı: Annie Genevard
– Eğitim Bakanı: Anne Genetet
– Sağlık Bakanı: Genevieve Darrieussecq
– Konut ve Kentsel Dönüşüm Bakanı: Valerie Letard
– Denizaşırı Topraklardan Sorumlu Bakan: François-Noel Buffet
– Ekolojik Geçiş ve Enerji Bakanı: Agnes Pannier-Runacher
– Kamu Hizmeti Bakanı: Guillaume Kasbarian
– Hükümet Sözcüsü: Maud Bregeon

Yeni kabinede toplam 20 kadın ve 19 erkek bakan yer alıyor. İlk Bakanlar Kurulu toplantısı 23 Eylül’de Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

Muhalif partilerden tepkiler de gecikmedi. Sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nin başbakan adayı Lucie Castets, kabinede sağcı bir hükümetin yer aldığını belirtirken, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin lideri Jean-Luc Melenchon, Macron’un yeni kabinesini eleştirdi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) lideri Jordan Bardella ise yeni hükümetle birlikte Macron taraftarlarının iktidara döndüğünü ifade etti.

Ayrıca, Fransa’da Macron’a karşı yapılan protestolarda binlerce kişi sokaklara döküldü. Göstericiler, Macron’un genel seçimlerde galip gelen sol ittifakın başbakan adayını göreve getirmemesine tepki gösterdi ve Macron’un istifasını talep etti. Grev ve protesto gösterilerinde asgari ücretin yükseltilmesi ve emeklilik yaşının düşürülmesi gibi talepler de dile getirildi. Göstericiler aynı zamanda Macron’un görevden alınması için imza topladı.

Son olarak, Fransa’nın sömürgeleri Yeni Kaledonya ve Martinik kökenli göstericiler de Paris’teki protestoya katılarak hükümetin politikalarına tepki gösterdi ve ada’lardaki hayat pahalılığına dikkat çekti. Bu göstericiler, Macron’un seçim sonuçlarına saygı göstermemesinin demokrasi için bir sorun olduğunu vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir