Gazze’de Çocuk Felci Aşıları İçin Uluslararası Yardım Kuruluşlarından Ateşkes Çağrısı

Uluslararası yardım kuruluşları ve sağlık çalışanları, Gazze’de çocuk felci aşılarının uygulanabilmesi için ‘acil ateşkes’ çağrısında bulundu. Save The Children, ActionAid, Filistinliler İçin Tıbbi Yardım (MAP) ve Oxfam gibi 20 uluslararası yardım kuruluşu ile sağlık çalışanları, Gazze’ye çocuk felci aşılarının en kısa sürede ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

İsrail’in yaklaşık 10 aydır devam eden saldırıları sırasında Gazze’de sağlık sisteminin çökmesi sonucu en az 50 bin çocuğun aşı olma ihtimalinin çok düşük olduğuna dikkat çekildi. Bölgedeki çocukların düzenli aşıları ise şiddet ve yerinden edilme nedeniyle kesintiye uğradı. Ayrıca, Gazze’de çocuk felci virüsünün yeniden ortaya çıktığı belirtildi.

İnsani yardım kuruluşları, aşıların uygulanabilmesi için acil ve sürekli bir ateşkes çağrısında bulundu. Ateşkesin sağlanması durumunda aşılama kampanyasının etkili olabilmesi için hedeflenen çocukların en az yüzde 95’ine ulaşılması gerektiği vurgulandı.

CARE International’ın Batı Şeria ve Gazze Sağlık Programı Saha Sorumlusu Nahid Ebu İyade ise, Gazze’de sağlık sisteminin uzun zaman önce yok edildiğini belirterek, acil ateşkesin sağlanmaması durumunda bölgede halk sağlığı felaketiyle karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nde ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini doğrulamıştı. Ancak çocuk felci aşısının hala bölgeye ulaşmadığı bildirilmişti. Bakanlık, aşıların gelmesi ve her çocuğa ulaşılabilmesi için güvenli şartların sağlanmasının önemine vurgu yapmıştı. Bu nedenle ateşkesin önemli olduğu belirtilmişti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir