Hamilelik döneminde fazla şeker tüketiminin bebeklerin sağlığını tehlikeye attığı bilimsel olarak kanıtlandı. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, bebeklerin yaşamlarının ilk 1.000 gününde fazla şeker tüketenlerin ileride diyabet ve yüksek tansiyon riski artıyor.
İlk 1.000 Gün Önemli
Bilim insanları, yaşamın ilk 1.000 gününde az şeker tüketmenin kronik hastalıklardan korunmada önemli olduğunu belirledi. Az şeker tüketen bireylerde, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon riskinin daha düşük olduğu gözlemlendi. Bu durumun hastalıkların başlangıcını geciktirdiği de araştırma sonuçları arasında yer aldı.
Şekerli Mama Tehlikesi
Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Tadeja Gracner, şekerin bebek mamaları dahil olmak üzere pek çok üründe bulunduğuna dikkat çekti. Çocukların şekerli atıştırmalıklarla televizyon reklamlarıyla sürekli karşılaştığını ve şeker tüketiminin azaltılması için şirketlere baskı yapılması gerektiğini belirtti.
Önerilen Şeker Tüketimi
İngiliz sağlık sistemi NHS’e göre, yetişkinlerin günlük şeker tüketimi kalorinin yüzde 5’ini geçmemeli. Bu da günlük 30 gram veya yedi şeker küpüne denk gelmektedir. Çocuklar için ise şekerle tatlandırılmış içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulması öneriliyor.
Kaynak: Milliyet