Almanya, İsrail’e Silah İhracatını Askıya Almadı

Almanya’nın İsrail’e muharebe silahları ihracatını siyasî ve hukukî baskılardan dolayı askıya aldığı haberleri asılsız çıktı. Alman Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, İsrail’e silah ihracat izinlerinin askıya alınmadığını ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Silah ihracat izinlerinin Alman hükümeti tarafından dış politika ve güvenlik politikaları doğrultusunda tek tek kalemlere göre verildiğini ifade eden sözcü, insanî hukuka da riayet ettiklerini vurguladı. Ayrıca, İsrail’e Hamas ve Hizbullah tarafından gerçekleştirilen saldırılar ile Gazze’deki operasyonun da karar verme sürecinde göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı ve Ekonomi Bakanı, İsrail’e silah ihracatında Gazze Şeridi’nde kullanılanlarla savunmaya yönelik sistemler arasında ayrım yaptıklarını daha önce açıklamışlardı. İki bakan da Gazze’deki savaşta insani devletler hukukuna uyulmadığını belirtmişlerdi.

Almanya halihazırda donanma ya da hava savunma sistemleri gibi silahları İsrail’e ihraç ediyor. Ancak son dönemde ihracat izinlerinde belirli bir düşüş yaşandığı ve muharebe silahlarının payının azaldığı bildirildi.

Sonuç olarak, Almanya’nın İsrail’e silah ihracatını askıya almadığı ve bu konuda herhangi bir ambargo uygulamadığı net bir şekilde ortaya çıktı. Bu durum, Almanya’nın dış politika ve insanî hukuk kuralları çerçevesinde silah ihracatına yaklaşımını yansıtmaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir