Kamala Harris: Amerika Birleşik Devletleri Tarihinin İlk Siyah ve Asyalı Başkan Yardımcısı

Kamala Harris, dört yıl önceki başkanlık seçimlerinde ABD’nin ilk kadın, siyah ve Asya kökenli başkan yardımcısı olarak tarihe geçti. Kasım 2021’de ise Joe Biden’ın sağlık muayenesinde olduğu sırada 75 dakika boyunca başkan vekilliği yaptı.

1964 yılında Kaliforniya eyaletinin Oakland kentinde dünyaya gelen Kamala Harris, yüksek eğitimli göçmen bir ailenin çocuğudur. Hindistan kökenli annesi ve Jamaika kökenli babası ayrıldıktan sonra, Harris’i annesi Shyamala Gopalan Harris büyüttü. Annesi, Kamala ve kardeşi Maya’yı siyah topluluklar arasına katmak için büyük çaba harcadı ve onları kendine güvenli ve gururlu siyah kadınlar olarak yetiştirmeye kararlıydı.

Harris, annesinin verdiği nasihati “Öylece oturup bir şeylerden şikayet etmeyin. Bir şeyler yapın!” hayatı boyunca harfiyen uyguladı. Howard Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve ekonomi okudu, ardından hukuk eğitimini tamamlayarak avukat oldu. Mesleki hayatında ayrımcılıkla mücadele ederek, adalet ve eşitlik için çalıştı.

2003 yılında San Francisco’nun ilk kadın eyalet savcısı oldu ve 2010 yılında Kaliforniya Eyalet Başsavcısı seçildi. Siyasal görüşleri nedeniyle tartışmalara sebep olan Harris, 2017 yılında Senato’ya seçilerek tarihe geçti.

2019 yılında Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yarışan Harris, Joe Biden ve diğer adaylar karşısında mücadele etti. Biden’ın başkanlık kampanyasında yer aldı ve seçimleri kazanarak tarihi bir zafer elde etti.

Kamala Harris, 20 Ocak 2021’de başkan yardımcılığı görevine başladı. Siyah kadınların yüzde 90’ından oy alarak seçimi kazanmaları, Harris’in siyah kadın kimliğinin önemini vurguluyor.

Harris, Yahudi kökenli avukat Douglas Emhoff ile evlidir ve çocukları bulunmamaktadır. Kamala Harris, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde önemli bir yere sahip olan ilk siyah ve Asyalı başkan yardımcısı olarak hafızalarda yerini koruyacaktır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir