İsrail-Lübnan Gerilimi Artıyor

İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Amos Hochstein, Lübnan cephesinde yaşanan büyük bir gerilimi önlemek için bir araya geldi.

Gallant ve Hochstein’in, Gazze’de ateşkes sağlanmadan Lübnan’da çözüm bulmanın zor olduğunu değerlendirdiği belirtildi. Hochstein’in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Lübnan ile kapsamlı bir savaşı önleme ihtimalini görüşmek üzere buluşması bekleniyor.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor. İsrail basınında, Washington yönetiminin kasım ayındaki ABD seçimleri öncesinde savaşı engellemek istediği haberleri yer alıyor.

BM: Gazze’de Durum Kötüleşiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Gazze’de durumun giderek kötüleştiğini ve ortak insanlığın tehlikede olduğunu belirtti.

Sağlık sisteminin çöktüğü, çocukların okula gidemediği ve umutsuzluğun hakim olduğu Gazze’de acil bir ateşkes ve yardımın sağlanması gerektiğini vurgulayan Kaag, sivillerin korunması gerektiğini ve Gazze’de yaşanan krizin insan eliyle oluşturulduğunu ifade etti.

UNRWA Önemini Bir Kez Daha Gösterdi

Kaag, Gazze’deki çocuk felci aşılaması kampanyasının BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, UNRWA’nın insani yardım operasyonlarının bel kemiği olduğunu söyledi.

Gazze’de insani yardımların engellendiğini ve çalışanlara güvenlik sağlanmadığını belirten Kaag, Gazze’de yaklaşık 14 bin hastanın özel tedaviye ihtiyacı olduğunu ifade etti. BM Özel Koordinatörü, siyasi çözümün acıları durdurmanın tek yolu olduğunu belirtti.

“Gazze Kalmaya Devam Edeceğiz”

BM Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) İcra Direktörü Jorge Moreira da Silva, Gazze’de insani yardım dağıtımına destek vermek için kurulan mekanizmanın önemine değindi. Silva, Gazze’ye insani yardımın dağıtımında yaşanan zorluklara rağmen BM’nin Gazze’de kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir