ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu programı çerçevesinde Katar’ın başkenti Doha’da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Blinken, Orta Doğu ziyareti sırasında birçok üst düzey yetkiliyle görüştüğünü belirterek, ateşkes ve rehine mutabakatına ulaşılması gerektiğini vurguladı. Zamanın önemine dikkat çeken Blinken, Gazze’de yaşanan acıların sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ateşkes ve esir takası için yürütülen müzakerelere değinen Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın ateşkes önerisinin İsrail tarafından kabul edildiğini ve Hamas’a da bu öneriyi kabul etmesi çağrısında bulundu. Herkesin gerekli esnekliği göstermesi gerektiğini belirten Blinken, ateşkesin detayları konusunda hemfikir olunması gerektiğini vurguladı.

Blinken, ABD, Mısır ve Katar’ın yanı sıra diğer ülkelerle birlikte ateşkesin hemen sağlanması gerektiği konusunda mutabık olduklarını belirtti. Sudan’daki insani durumu da ele alan Blinken, Sudan’da yaşanan acıların sona erdirilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Çatışmanın diğer bölgelere yayılmaması gerektiğini vurgulayan Blinken, Gazze’nin bölgedeki önemini ve çözümün diğer bölgeler için nasıl bir anahtar olduğunu değerlendirdi. Sudan’daki insani yardımların ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Blinken, daha geniş bir anlaşmaya ulaşmak için çalıştıklarını söyledi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir