Araştırmacılar, dünyanın en eski peyniri olduğuna inandıkları üründen DNA ipliğini başarıyla elde ettiler. DNA, tarihi M.Ö. iki bin civarına uzanan Çin’deki Xiaohe Mezarlığı’ndaki Tunç Çağı’na ait mumyaların üzerinde keşfedildi.

BAŞ VE BOYUNLARINA SÜRÜLMÜŞ HALDEYDİ

Hakemli Cell dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, kefir peyniri olduğu anlaşılan süt ürünü tarihi 3.300 ila 3.600 yıl öncesine uzanan mumyaların baş ve boyunlarına sürülmüş veya ‘yayılmış’ halde keşfedildi.

Özellikle, Xiaohe halkının mezarlığında ölenlerin birkaç üyesinin boyunlarını ve başlarını kaplamıştı. Beyaz renkli madde ilk olarak yirmi yıl önce gözlemlenmiş olsa da, ‘ne olduğu’ ancak yakın zamanda doğrulandı.

‘NADİR VE DEĞERLİ BİR FIRSAT’

Araştırmacı Qiaomei Fu, “Peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca saklanması son derece zor, dolayısıyla bunu nadir ve değerli bir fırsat haline getiriyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bölge halkının mutfak tercihlerini keşfettikten sonra üç farklı mezardan hem inek hem de keçi DNA’sı içerdiği anlaşılan mitokondriyal özüt çıkarıldı. Yanı sıra, günümüzdeki kefirle tutarlı mantar bakterilerinin varlığı bulundu ve bu, ekibin süt ürününün kökenini izlemesine imkan sağladı.

‘YALNIZCA BİR BAŞLANGIÇ’

Özellikle bir örnekte, peynir yapımında kullanılan Lactobacillus bakterisinin, hem Çin’den hem de Rusya’dan geldiğini gösterdi. Ancak daha önce, yalnızca Rusya’nın Kafkas Dağları’na özgü olduğuna inanılıyordu. Fu, “Süt ürünlerini inceleyerek, antik insan yaşamı ve dünyayla etkileşimleri hakkında daha net bir resim elde ettik” dedi ve şöyle ekledi:

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir