Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan, “2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı.” başlıklı haberlerin doğruluğu bulunmadığını açıkladı.

Bakanlık, Resmi Gazete’de yayımlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu kararla ilgili olarak yapılan asılsız iddialara karşı doğruları açıklamak gerekliliği hissedildi.

Mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı ve prim desteği olarak bilinen fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı iddiaları kesinlikle doğru değildir. Yeni dönemde desteklerin tanımlaması değiştirilerek temel destek olarak revize edilmiştir.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin temel destek kapsamında mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır. Ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda mazotun %50’si, gübrenin %25’i planlı üretim desteği olarak verilecektir. Su kısıtının olduğu bölgelerde üretim yapan çiftçilere gübre maliyetinin kalan yüzde 50’si “yer altı su kısıtı desteği” olarak verilecektir.

Bu destekler ayni olarak değil NAKDİ OLARAK ödenecektir. Ayrıca, fark ödemesi desteği verilerek çiftçilerin gelir kayıplarını telafi etmeleri sağlanacaktır.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından yapılan açıklamada da, çiftçilere yönelik mazot, gübre ve prim desteğinin kaldırıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilmiştir. Desteklerin kaldırıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğu vurgulanmıştır.

Böylece, çiftçilere sağlanan desteklerin devam ettiği ve hatta bazı alanlarda artırıldığı bilgisi kamuoyuna doğru şekilde ulaştırılmıştır. Bu tür asılsız iddialara itibar edilmemesi önemle vurgulanmıştır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir