Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile akaryakıttaki vergi kayıplarının önleneceğini ve yurt dışına çıkan dövizin ülke ekonomisinde tutularak cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacağını belirtti.

UTTS, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan altyapı çalışmalarıyla önümüzdeki yıl hayata geçirilecek. Bu sistem sayesinde akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca, sistem eşit ve adil rekabeti sağlayacak ve ulusal bilgi güvenliğine katkıda bulunacak.

Sistem, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulum ve işletme görevini üstleniyor ve 2025 yılında uygulanmaya başlanacak.

Hekim, yaptığı açıklamada, UTTS altyapısının tamamen yerli yazılım ve donanımlardan oluştuğunu ve bu sayede yerli üretimin desteklendiğini vurguladı. Yerli üretim sayesinde döviz çıkışının azaltılacağını ve cari açığın düşürüleceğini belirtti.

UTTS kapsamında taşıt plaka bilgilerinin tamamen yerli yazılımcı ve mühendis ekipleri tarafından geliştirilen yazılımlar üzerinden aktarılacağını söyleyen Hekim, verilerin Türkiye’de bulunan veri merkezinde tutulacağını ifade etti.

UTTS altyapısı, Türkiye genelinde 13 bin istasyona hizmet sunacak ve yaklaşık 8 milyon taşıtın plaka bilgilerini kayıt altına alacak. Bu sayede vergi kayıplarının önüne geçilecek ve akaryakıt sektöründe müşteri sadakati artırılacak. TTS programlarına katılımın artmasıyla yaklaşık 5,5 milyon taşıt daha avantajlardan faydalanabilecek.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir