M Çiçeği Virüsü Avrupa’da: Risk Durumu ve Önlemler

Avrupa’da M çiçeği virüsü hakkında yapılan online seminerde, ECDC uzmanı Orlando Cenciarelli tarafından verilen bilgilere göre, genel risk Avrupa nüfusu için şu anda “çok düşük bir olasılık” ve “düşük bir etki” olarak değerlendiriliyor. Ancak, vakalarla temas eden kişilerde riskin yüksek olduğu belirtilirken, hastalığın altta yatan başka bir hastalığı olan ve bağışıklığı düşük kişilerde daha şiddetli seyredebileceği vurgulanmıştır.

Avrupa’da şu ana kadar sadece bir vaka görüldüğü hatırlatılan seminerde, daha fazla ithal vakaların olabileceği ve Avrupa ülkelerinin bu duruma hazırlıklı olması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, aşının yalnızca belirli durumlarda ve bireysel risk değerlendirmesine dayalı olarak tavsiye edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sorumlusu Marc-Alain Widdowson’un verdiği bilgilere göre, 2022 yazında Avrupa’da toplam 27 bin vaka görülmüş ve 10 ölüm gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, kıtanın virüsten kendini koruyabileceğine inanıldığı ifade edilmiştir.

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşmaktadır. Virüsün belirtileri genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklindedir. Hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılmaktadır ve genellikle hafif seyretmektedir.

DSÖ, 2022’de virüsün yeni türünün (klad 1b) hızla yayılması nedeniyle M çiçeğini “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” ilan etmiştir. Bu nedenle, bireylerin gerekli önlemleri alarak hastalıktan korunmaları önem taşımaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir