MİT, Ankara’da ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza atmıştı. Operasyonla ilgili güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iki ayda İstanbul ve Ankara’da ilgili tüm ülkelerin katılımıyla iki toplantı yapıldı.
ABD ve Rusya tarafı takasın Türkiye’de yapılmasını istedi. Bu tercihte iki ülkenin de Türkiye’ye duyduğu güven önemli etken oldu. MİT’in disiplinli çalışma şekli, bu tür operasyonları pürüz çıkmadan yönetmesi ve gizlilik konusundaki başarısı da Türkiye tercihindeki önemli unsurlar olarak öne çıktı.
Türkiye, ABD ve Rusya’ya “siz açıklama yapana kadar açıklama yapmayacağız” garantisi verdi. MİT, takas yeri için kontrolün daha kolay sağlandığı Esenboğa Havalimanı’nı seçti. 1 Ağustos’ta ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer olmak üzere 7 uçak ile 26 kişi Türkiye’ye nakledildi.
ABD Başkanı Joe Biden, takas operasyonunu canlı takip etmek istediğini belirterek, takasın Türkiye saatiyle 17.00’de başlamasını rica etti. Bu isteği değerlendiren MİT, takas operasyonunu bu saatte başlattı. ABD’li rehineler, Biden ile ilk görüşmelerini Esenboğa’dan yaptı. ABD’li rehineler, Biden ile ilk görüşmelerini Esenboğa’dan yaptı.
Operasyonda takas edilenler arasında The Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich, ABD’li eski Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yaşin, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı Vadim Krasikov öne çıktı.
Gershkovich, Rusya’da casusluk suçundan mahkum edilen ilk ABD’li gazeteci oldu. ABD eski deniz piyadesi Paul Whelan, takas anlaşmasıyla serbest bırakılanlar arasında en uzun süre hapiste yatan kişi oldu. Rus muhalif İlya Yaşin, Rusya’da aşırılıkçılıktan tutuklu bulunduğu hapishanede hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın yardımcılarından birisi olarak da tanınıyordu. Alman vatandaşı paralı savaşçı Rico Krieger, Belarus’ta sabotaj eylemleri düzenlediğini itiraf etmişti. Vadim Krasikov ise Almanya’da Gürcistan vatandaşı Zelimhan Hangoşhvili’yi öldürmekle suçlanmıştı.