Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü olup Türkiye’nin en büyük gölüdür. Denizden yüksekliği 1700 metre, yüzölçümü 3 bin 713 kilometrekare, derinliği ise 451 metreyi bulmaktadır. Yaz mevsimlerinde Ege ve Akdeniz sahillerini aratmayan Van Gölü’nün kıyı şeridi, doğal güzellikleri ve saklı koylarıyla dikkat çekmektedir.

Gölde yüzen çocukların saçları, sodalı suyun etkisiyle sararmaktadır. Yaylıyaka Mahallesi’nde yaşayan çocuklar, gölün sodalı suyunun saçları sararttığını belirtmektedir. Yazın saçlar sararan çocukların kışın eski renklerine döndüğü ifade edilmektedir.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, gölde yüzen çocukların saçlarının sararmasının sodalı su ve güneşin etkisiyle olduğunu açıklamıştır. Özellikle kumral çocukların saçlarının daha fazla sarardığını belirten Prof. Dr. Özkol, saçların sararmasının cilt üzerindeki ölü tabakayı aldığını ve önemli olanın vücudu korumak olduğunu vurgulamıştır.

Çocukların saçlarının sararmasının cilt kanseri riskini arttırabileceğini belirten Prof. Dr. Özkol, çocukların güneşten korunmaları gerektiğini söylemiştir. Ancak saçların sararmasının hoşlarına gittiğini belirten Doğu Anadolu halkının, sarı saçları kıymetli gördüğünü ifade etmiştir.

Gölde yüzen çocuklardan Semih Gök, yaz tatilinde göle girdiklerini ve her gün yüzdüklerini dile getirmiştir. Gölde yüzmelerinin saçlarının sarı olmasına neden olduğunu belirten Gök, bu durumdan memnun olduklarını söylemiştir.

Bu özgün içerik WordPress blog altyapısına uygun olarak hazırlanmış ve linklerden arındırılmıştır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir