İsrail ve Bölge Ülkeleri Gerginlik Yaşıyor

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ve Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’ün Lübnan’da öldürülmesi sonrasında bölgede gergin bir atmosfer oluştu. Bu durum, İsrail’e olası misilleme tehditlerinden dolayı bölgeyi endişelendiriyor. İran’a yönelik diplomasi trafiği artarken, Tahran ve Hizbullah’ın vereceği yanıtların beklenmesiyle İsrail ve diğer bölge ülkelerinde tedirginlik hakim.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İran’a gitmek üzere görüşmeler yaparken, ABD’li yetkililerin İran’a giderek “İsrail’e saldırmayın, Netanyahu’nun oyununa gelmeyin” dediği iddia edildi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla’nın bölgeye giderek olası İran saldırısını değerlendirdiği belirtilirken, Başkan Joe Biden, İran’ın geri adım atması umudunu dile getirdi. Lübnan’da bulunan yabancılara ülkeleri tarafından tahliye çağrıları yapılırken, İsrail’de uçak seferlerinde iptaller yaşandığı ve havaalanlarının boş kaldığı bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ı uyararak herhangi bir saldırıya karşılık verileceğini ve bedelinin ağır olacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlara Lübnan’a seyahat uyarısında bulunarak güvenlik durumunun bozulabileceğini belirtti. Ayrıca İsrail’de Holon’da meydana gelen bıçaklı saldırıda 2 İsraillinin öldüğü ve şüphelinin öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Gazze Şeridi’nde ise İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberleri geldi. Gazze’nin çeşitli bölgelerindeki okullara yapılan saldırılar sonucunda ölümler yaşanırken, bölgedeki gerginlik devam ediyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir