Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile apartman ve site otoparklarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştırıldı. Bu seyyar şarj üniteleri, herhangi bir inşaata ihtiyaç duymadan blok olarak montajlanabilecek şekilde tasarlandı. Ayrıca, ruhsat gerektirmeyen bu ünitelerin kurulumunda kat maliklerinin beşte dört çoğunluğunun rızası yeterli olacak.

Ortak alanlarda kurulacak şarj üniteleri için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli olacak. Bu durumda ortak karara gerek kalmayacak. Ancak, ortak alan olmayan bağımsız bölümlerin otoparklarında kurulacak üniteler için mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmayacaksa ve diğer bağımsız bölümler ile ortak alanlar etkilenmeyecekse kat maliklerinin kararı aranmayacak.

Elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumunda ilgili elektrik kurumundan onay alınacak ve elektrikle ilgili mevzuata uyulması gerekecek. Ticari amaçlı kullanılmayacak olan bu istasyonlar sadece kat maliklerine hizmet verecek şekilde kurulabilecek.

Çevre Bakanı Murat Kurum, bu adımın yeşil dönüşümü destekleyeceğini belirterek, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmak için kararlı olduklarını ve yeşil dönüşümü hep birlikte başaracaklarını vurguladı. Bu adımın apartman ve site sakinlerine temiz bir çevre ve çevre dostu bir ulaşım anlayışı sunacağı ifade edildi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir