Orta Doğu’daki Jeopolitik Gelişmeler ve Piyasaların Durumu

Bu hafta Orta Doğu’daki tansiyonu artıran gelişmeler ve ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası piyasalara verilen mesajlar altın, dolar, petrol ve küresel borsaları etkiledi. Yurt içinde gram altın fiyatı yeniden 2600 lira seviyesinin üzerini test etti. Bu hafta genelinde düşüş gösteren Borsa İstanbul perşembe günü yönünü yukarı çevirdi.

Orta Doğu’da İsrail’in birçok ülkeye saldırı girişiminde bulunması ve Hamas liderinin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesi bölgede jeopolitik riskleri artırdı.

Altın, Dolar, Petrol ve Borsa Nasıl Etkilendi?

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon konusundaki güvenin arttığını belirterek faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarını açıkladı. Bu durum altında sınırlı kar realizasyonlarına neden oldu. Riskten kaçınan yatırımcılar karları realize etmeyi tercih ediyor.

Jeopolitik gerilimler altın fiyatlarını yukarı yönlü etkilerken, borsa belirsizlikten olumsuz etkileniyor. Petroldeki jeopolitik gerilimler fiyatlamaları yukarı yönlü desteklerken, küresel talepteki zayıflık aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Brent petrol için 77-83 dolar bandı, ham petrol için 75-80 dolar bandı takip edilmelidir.

Altın ve Borsa Hedefleri

Altın için orta uzun vadede yukarı yönlü beklenti devam ederken, jeopolitik gerilimler ve ABD seçimleri nedeniyle fiyatlamalarda dalgalanmalar yaşanabilir. Gram altında yukarı yönlü ilk hedef 2.680 lira olabilir. Olası düşüşlerde ise 2.500 lira seviyeleri alım fırsatı sunabilir.

Borsa İstanbul endeksi için 10.630 puan güçlü destek konumundaydı. Endeksin 11.000 puanın üzerinde kalıcılık sağlaması için yeni bir hikayeye ihtiyacı vardır. Gündemdeki negatif unsurlar endeksin yükselişini zorlaştırabilir. Verileri anlık takip etmek önemlidir.

Fed ve Dolar

Fed’in Eylül ayında faiz indirimi yapması durumunda dolar/TL üzerinde olumlu etki oluşturabilir. Ancak ABD enflasyonundaki iyi veriler devam ederse dolar endeksinde aşağı yönlü hareketler gözlemlenebilir. Bu durumda dolar/TL’de yavaşlama beklenmektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir