Türkiye, Avrupa’daki sınırda karbon mekanizmasına uyum için adımlarını hızlandırıyor
Ticaret Bakanlığı, karbon ayak izini azaltmaya yönelik projeler gerçekleştiren şirketlere destek vermek için yeni bir program başlattı. Bu program kapsamında, danışmanlık hizmetleri alacak şirketlere 10 milyon liraya kadar destek sağlanacak.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen yıl Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne 104 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirtti. Avrupa’nın Yeşil Mutabakat hedefleri doğrultusunda karbon nötr olma hedefine odaklandığını ve bu çerçevede sınırda karbon düzenlemesi ve döngüsel ekonomi mevzuatının belirlendiğini söyledi.
Bakan Bolat, demir-çelik, gübre, çimento, alüminyum, elektrik ve hidrojen ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin hızlı bir şekilde sınırda karbon düzenlemesine uyum sağlamaları gerektiğini vurguladı. Bu sektörlerden yapılan ihracatın AB’ye yapılan ihracatın yarısını oluşturduğunu belirtti.
Ticaret Bakanlığı’nın ‘Responsible Programı’ ile ihracatçıları desteklediğini belirten Bolat, program kapsamında şirketlere danışmanlık hizmetlerinin yüzde 50 oranında destekleneceğini ve toplamda 10 milyon lira kadar destek sağlanacağını açıkladı.
Program 3 aşamadan oluşuyor:
1. Şirketlerin mevcut durum analizi yapılacak
2. Sürdürülebilirlik yol haritasının uygulamaya geçirilmesi için teknik ve finansal danışmanlık sağlanacak
3. Hayata geçen projelerin izleme ve doğrulama danışmanlığı desteklenecek
Ticaret Bakanlığı’nın bu programı, Türkiye’nin sınırda karbon düzenlemelerine uyum sağlamasına ve ihracatın sürdürülebilirliğini artırmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.