Çin, Sibirya kaplanları ile insanların çatışmalarını önlemek için erken uyarı sistemi geliştirdi. Kaplan ve Leopar Korunması ve Kurtarılması Forumu’nda konuşan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Kaplan Programı Görevlisi Markus Radday, Çin’in kaplan koruma alanında ilerleme kaydeden önemli bir model olduğunu belirtti. Çin’in kuzeydoğusundaki Sibirya kaplanlarını korumak için uzmanlar, gözetleme dronları, akıllı kızılötesi kameralar ve akıllı izleme sisteminden oluşan teknoloji geliştirdi.

Sibirya Kaplanları İzleme ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Feng Limin, insanlarla kaplanların karşılaşabileceği yerlerde kurulan erken uyarı sistemi sayesinde çatışmaların önlenebileceğini açıkladı. Bu sistem, gerçek zamanlı videoları geri gönderebilen ve yapay zekayla analiz edebilen bir yapıya sahip. Böylece insanlar vahşi hayvanların varlığı konusunda önceden uyarılmış olacak.

Sibirya kaplanlarının sayısında artış gözlemlenirken, Çin’de 70’ten fazla Sibirya kaplanının yaşadığı biliniyor. Feng Limin, insan güvenliğini sağlamanın yanı sıra vahşi yaşamı koruma konusunda denge kurmayı hedeflediklerini belirtti. Çin’in geliştirdiği erken uyarı sistemi, insan ve kaplan arasındaki çatışmaları azaltma konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir