İran’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan Göreve Başladı

İran’da 5 Temmuz’da gerçekleşen 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Mesut Pezeşkiyan için yemin töreni düzenlendi. Pezeşkiyan, İran İslami Şura Meclisi’nde düzenlenen törende yemin ederek ülkenin 9’uncu cumhurbaşkanı olarak resmen görevine başladı. Törene Türkiye’den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dahil olmak üzere 70’in üzerinde yabancı ülkenin devlet başkanları ile bakanları katıldı.

Yeni Fırsatlar ve Ulusal Birlik Mesajları

Pezeşkiyan yemin töreninde yaptığı konuşmada, kurulacak yeni hükümetin İran ve dünya için yeni fırsatlar sunacağını vurgulayarak ulusal birlik mesajları verdi. Devlet ve toplum arasındaki güveni yeniden tesis etme sözü veren Pezeşkiyan, hükümetinin ulusal birlik hükümeti olacağını ve halkın oy ve güveniyle hareket edeceğini belirtti.

Bölgesel İşbirliği ve Dış Politika

Pezeşkiyan, konuşmasında bölgesel işbirliğine vurgu yaparak bölge ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeye önem vereceğini dile getirdi. Ayrıca ABD’nin İsrail’e verdiği desteği eleştiren Pezeşkiyan, İran’ın baskı ve zorbalığa boyun eğmeyeceğini vurguladı. Dış politikada ulusal çıkarları ön planda tutacaklarını belirten Pezeşkiyan, İran’ın dünya ile ticaretini ve ekonomisini normalleştirmek için zalimce yaptırımları kaldırmak için çalışacaklarını ifade etti.

Seçim Başarısı ve Oy Oranı

Mesut Pezeşkiyan, 5 Temmuz’da gerçekleşen seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 53.7’sini alarak İran’ın yeni cumhurbaşkanı seçilmişti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir