TikTok Nazi Yanlısı Hesaplara Ev Sahipliği Yapıyor

Sosyal medya uygulaması TikTok’un, Nazi yanlısı hesaplara ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. İngiltere merkezli Stratejik Diyalog Enstitüsü (ISD) tarafından yapılan araştırmaya göre, uygulama Nazi ideolojilerini yaymak için kullanılan yüzlerce hesaba izin veriyor. Bu hesaplar Holokost’un inkâr edilmesi, Adolf Hitler’in yüceltilmesi ve ‘Nazizm’in çağdaş sorunlara bir çözüm olarak sunulması gibi içerikler üretiyor.

Rapora göre, Nazi yanlısı gruplar yapay zeka kullanarak beyaz olmayan ırk ve etnik grupları aşağılayıcı içerikler üretiyor. Ayrıca Adolf Hitler’in konuşmalarının yapay zeka tarafından oluşturulmuş çevirileri de videolarda kullanılıyor. TikTok’un moderatörleri, Nazi içeriklerini ya da kodlanmış dillerle eşleştirilen belirli şarkıları tespit edemeden platformda yayınlanmasına izin veriyor.

ISD araştırmacıları, Nazi yanlısı hesaplardan 50’sini TikTok’a bildirdi ancak platform bu hesapların kuralları ihlal etmediğini belirtti. Nazi yanlısı içeriklerin TikTok’ta öne çıkmasının sebebi, Telegram gibi platformlar arasında koordinasyon yapılması ve kitlesel katılım sağlanması. Örneğin, bir Telegram hesabı TikTok kullanıcılarını neo-Nazi belgeselini tanıtmaya teşvik ediyor ve filmi viral hale getirmek için platformda tepki videoları paylaşmalarını istiyor.

ISD raporunda, TikTok’un Nazi içeriklerine karşı net bir politikası olmadığı belirtiliyor. Platform, korunan gruplara karşı aşağılayıcı içerikleri kısıtlasa da Nazi propagandası konusunda net bir politika bulunmuyor. Nazi yanlısı içeriklerin platformda yayılmasını engellemek için daha etkili önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir