Ortadoğu’da Gerginlik: İsrail ve Lübnan Arasındaki Çatışma

İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri’ne yapılan roket saldırısının ardından Lübnan’dan gerçekleştirilen saldırıda çoğu çocuk 12 kişinin öldüğü bilgisi geldi. Bu saldırı sonrasında hem Lübnan hem de bölgede savaşın yayılması endişesiyle bir bekleyiş içerisine girildi.

İsrail’in Hizbullah’a karşı bir karşı saldırı yapması beklenirken, bu saldırının boyutu gelecek dönem için kritik olacak. İsrail Güvenlik Kabinesi, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’a Hizbullah’a ne zaman ve nasıl yanıt verileceğine dair karar verme yetkisi verdi. Netanyahu, saldırının gerçekleştiği Mecdel Şems köyüne ziyarette bulunarak “sert bir yanıt” vereceklerini söz verdi.

İsrail hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Lübnan’ın güneyinde sınıra yakın Hizbullah kontrolündeki noktalara saldırılar düzenlediği belirtildi. Ülke, birkaç günlük çatışma olasılığına karşı hazırlıklı olduğunu açıkladı. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ise İsrail’in olası saldırısının sınırlı olacağı konusunda güvence aldıklarını ifade etti.

Bu gelişmelerin yanı sıra liderler, savaşın büyümesini engellemek adına diplomatik çabalarını sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tokyo’da yaptığı açıklamada “Çatışmanın tırmanmasını ve yayılmasını istemiyoruz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Netanyahu ile görüşerek bölgede yeni bir tırmanmayı engellemeye hazır olduklarını belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı da tüm taraflara gerilimin tırmanmasını önleme çağrısında bulundu.

İsrail’de yaşanan gözaltı krizi de devam ediyor. Gazze’den alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu Sde Teiman askeri üssündeki bir Filistinliye cinsel istismar ve işkence suçlamasıyla 9 askerin gözaltına alınmasının ardından kriz büyüdü. İsrailli aşırı sağcı bir grup, gözaltına alınan askerlerin sorgulandığı askeri mahkemeye girdi ve gösterilerine devam etti.

Bu gelişmelerle birlikte bölgede yaşanan gerginlik devam ederken, uluslararası toplum da çatışmanın daha da büyümesini engellemek adına çaba gösteriyor. Beyrut’taki havalimanındaki uçuşlar askıya alınırken, tüm tarafların itidalli olması ve çatışmanın yayılmasını önlemesi için çağrılar yapılıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir