AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan yasa teklifi ile mükellefler arasında yapılacak kontroller sonucunda belirlenen günlük kazanç tutarlarının ortalaması alınacak. Buna göre mükelleflerin aylık ve yıllık kazanç tutarları belirlenecek. Belirlenen kazanç tutarları ile mükelleflerin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve fark yüzde 20’den fazla ise mükellefler Vergi Usul Kanunu’nda yer alan “izaha davet müessesi” kapsamında izaha çağrılacak. Bu düzenleme kurumlar vergisi mükellefleri için de geçerli olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisine sahip olacak.

Mal ve hizmet alanlarına yapılan ödemeler üzerinden vergi maddi kesinti yapılacak. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve faaliyet hususları dikkate alınarak vergi kesintisi yapılacak. Bu düzenleme vergi güvenliğini sağlayarak kayıt dışılığın azalmasına katkı sağlayacak. Cumhurbaşkanına vergi kesintisine tabi ödemeler için faaliyet konuları, ödeme çeşitleri, sektörler, iş grupları ve iş nevileri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte oran belirleme yetkisi verilecek.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçeleri dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre, teminat tatbiki kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı, düzenlenmiş sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde 10’u tutarında belirlendi. Ayrıca istenen teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı. Yükümlülüklerini önceden kararlaştırılan şekilde yerine getiren mükelleflere teminatın iade edilmesi ve belirlenen kişilerin teminat isteme tarihi itibarıyla gerçekleşmiş tüm vergi borçlarından sorumlu olmamaları sağlanacak.

Emeklilerin maaşlarında yapılan düzenleme ile en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya çıkarılacak. Ayrıca 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan ilk defa emekli maaşı alanların, aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan sosyal güvenlik destek primi uygulaması sonlanacak.

Yurt dışına çıkış harcı tutarı 10 kat artırılarak 500 liraya yükseltilecek. Cumhurbaşkanına bu tutarı 3 kat arttırma yetkisi verilecek. Böylelikle yurt dışına çıkış harcı 1500 TL’ye kadar çıkabilecek.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar dışında yapılan ödemelerde, ödeme sistemleri veya cihazları kullanımında usulsüzlük yapanlara özel cezalar getirilecek.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilecek. Ayrıca, çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak, iş yerlerinin asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacak.

Yap-İşlet-Devret projelerinin kazançları üzerinden yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak. Bu düzenleme ile vergi güvenliği sağlanacak ve vergi kaçakçılığının önüne geçilecek.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir