Almanya’nın Döner Savaşı: Türkiye’nin Döner Tescili İçin AB’ye Başvurusuna Almanya Karşı Çıkıyor

Almanya, döneri gurbetçilerinin sayesinde benimseyip öğrendiği lezzeti artık sahiplenmiş durumda ve Türkiye’nin bu konudaki mücadelesi devam ediyor. Türkiye ile Almanya arasındaki döner savaşı, son olarak İngiliz gazetesi Guardian’da yer aldı. Guardian’ın haberine göre, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yaptığı dönerin tescil edilip korunması başvurusuna Almanya itiraz etti ve veto başvurusunda bulundu.

Türkiye’nin Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) sponsorluğunda yaptığı tescil başvurusunda dönerin Türkiye’nin mutfak mirasının ayrılmaz bir parçası olduğu ve standartlara uygun olması gerektiği belirtildi. Ancak Almanya, bu tescile itiraz ederek veto başvurusunda bulundu.

Almanya’nın döner tesciline karşı çıkma sebepleri arasında, Almanya’daki dönercilerin kurallara uygun üretim yapmak zorunda kalacağı endişesi ve döner fiyatlarının artması gibi faktörler yer alıyor. Almanya’da döner satışlarının yıllık ortalama 7 milyar euroya ulaştığı ve her üç Alman’dan birinin ayda en az bir kez döner yediği belirtiliyor.

Almanya’nın itirazlarına rağmen Türkiye’nin döner tescil başvurusu devam ediyor. Uzlaşı sağlanamazsa Avrupa Komisyonu’nun karar vereceği belirtiliyor. Türkiye AB üyesi olmasa da üçüncü ülkeler koruma için ürünlerini tescil ettirebiliyorlar.

Almanya’nın döner savaşı, Türkiye’nin geleneksel lezzeti döneri koruma çabası ve Almanya’nın bu konudaki itirazlarıyla devam ediyor. Bu mücadele, hem Türkiye hem de Almanya için önemli bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir