İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Aynur Dikbaş önderliğinde, Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Musa Balkaya dahil olmak üzere 9 kişilik bir araştırma ekibi, Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kesiştiği Bingöl’de incelemelerde bulundu. Yedisu ve Adaklı ilçelerinde kazılan 2,5 ila 5 metrekare derinliğindeki 30-35 metre uzunluğundaki hendeklerde çalışan ekip, fay hatlarının kestiği katmanları inceliyor.

Aynur Dikbaş, Bingöl ve çevresindeki 3 önemli fay zonu üzerinde çalıştıklarını belirtti. İlk olarak Kuzey Anadolu Fay Zonu Yedisu segmenti üzerinde detaylı fay haritalaması yaptıklarını açıklayan Dikbaş, Bingöl ve çevresindeki fay zonlarında toplamda 10 paleosismolojik hendek kazmayı planladıklarını ifade etti.

Bu araştırma çalışması, bölgedeki fay hatlarının geçmişte meydana gelen depremler hakkında bilgi vermesi bakımından büyük önem taşıyor. Araştırma ekibi, fay hatlarının olası tehlikelerini belirlemek ve bölge halkını bu konuda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir