Japonya’nın Nüfusu Hızla Azalıyor

Japonya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 2023 yılında canlı doğan bebek sayısı son 15 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 730 bin oldu. Geçen yıl ise 1,58 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu durum, ülkenin toplam nüfusunun 15. yıl üst üste azaldığını gösteriyor ve 1 Ocak 2024 itibarıyla nüfus 124,9 milyon olarak kaydedildi.

Yabancıların sayısı ise ilk defa 3 milyonu aşarak yüzde 11 arttı. Bu yabancılar genellikle 15-64 yaş aralığındaki çalışma çağındaki bireylerden oluşmakta ve toplam nüfusun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturmaktadır.

Genç Japonlar evlenme ve çocuk sahibi olma konusunda isteksiz görünmektedir. İş olanaklarının azlığı, maaşların artan hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalması ve cinsiyete dayalı şirket kültürünün yarattığı zorluklar gençleri evlenmekten ve çocuk sahibi olmaktan caydırmaktadır.

Hükümet, genç çiftleri teşvik etmek amacıyla 2024 bütçesinde çocuk bakımı ve eğitimine yönelik 34 milyar dolarlık bir fon ayırdı. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin genellikle çocuk sahibi olmayı planlayan veya zaten çocuk sahibi olan çiftleri hedeflediğini ve evlenmeye isteksiz gençlere hitap etmediğini belirtiyor.

Uzmanlar, Japonya’nın nüfusunun 2070’e kadar yaklaşık yüzde 30 azalacağını ve her 10 kişiden dördünün 65 yaş ve üzerinde olacağını tahmin ediyor. Bu durum, ülkenin demografik yapısının ciddi şekilde değişeceğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir