Göbeklitepe’nin 12 bin yıllık geçmişi, “tarihin sıfır noktası” olarak bilinir. Bu antik alan, her yıl binlerce turisti ağırlar ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Kazılar, neolitik döneme ait önemli bilgiler ve eserler ortaya çıkarmıştır.

Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Taş Tepeler projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtmiştir. Özellikle restorasyon çalışmalarına önem verildiğini ifade eden Karul, geçen yıl tamamlanan “aslanlı yapı”nın ardından bu yıl ikinci bir yapının çalışmalarının tamamlandığını dile getirmiştir. Ayrıca halen koruma çatısının altında olan anıtsal yapıların kazıları da devam etmektedir.

Karul, bazı sosyal medya hesaplarında dolaşan “Göbeklitepe’deki kazılar durdu” iddialarının asılsız olduğunu belirterek, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulamıştır. Bilimsel çalışmaların Türk bilim insanları ve kamu yetkilileri tarafından kontrol edildiğini ve hiçbir şekilde durdurulmadığını açıklamıştır.

Göbeklitepe’de keşfedilen benzersiz eserlerin, araştırmacıları daha da motive ettiğini belirten Karul, arkeologların karşılaşmadıkları eserlerle karşılaşmanın heyecan verici olduğunu söylemiştir. Bu nedenle yapılan çalışmalarda arkeometrik incelemelerin ve analizlerin önemli olduğunu vurgulamıştır.

Elde edilen sonuçların saklanmadığını ve doğru bir şekilde paylaşıldığını ifade eden Karul, arkeolojinin doğası gereği bilginin kanıtlandıktan sonra paylaşıldığını belirtmiştir. Ayrıca bu yıl kasımda Şanlıurfa’da yapılacak Dünya Neolitik Kongresi’ne 60’tan fazla ülkeden uzmanın katılacağını ve Göbeklitepe ile Karahantepe’deki bilgilerin paylaşılacağı için heyecanlı olduklarını dile getirmiştir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir