ABD Başkanı Joe Biden’ın 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi yarışından çekilme kararı almasına dünya liderlerinden ilk tepkiler geldi. İşte bu tepkiler:

1. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Biden’ın ülkesine olan sevgisi nedeniyle aldığı kararı takdir etti. Başkan Biden ve First Lady’ye teşekkür etti.

2. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Biden’ın ülkesi, Avrupa ve dünya için yaptığı hizmetleri övdü. Transatlantik işbirliğini güçlendirdiğini ve ABD’nin güvenilir bir ortak olduğunu belirtti.

3. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Biden’ın kararına saygı duyduğunu ve birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.

4. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Biden’a İsrail’e verdiği destek için teşekkür etti ve liderliği için minnettar olduklarını dile getirdi.

5. İspanya Başkanı Pedro Sanchez, Biden’ın cesur ve onurlu kararını takdir etti. Pandemi sonrası ekonomik kriz ve Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna’ya verdiği destekle örnek olduğunu söyledi.

6. İrlanda Başbakanı Simon Harris, Biden’ın küresel liderliği ve dostluğu için teşekkür etti. Ülkesinin barış için sarsılmaz bir ses ve tutkulu bir mücadeleci olduğunu belirtti.

7. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Biden’ın ülkesini kendisinin önüne koyması için aldığı kararı saygıyla karşıladığını ifade etti.

8. Eski ABD Başkanı Barack Obama, Biden’ın kararını zor bulduğunu ancak Amerika için doğru olduğuna inandığını söyledi. Demokratlara yeni aday çıkarma konusunda güven duyduğunu belirtti.

9. Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Biden’ın olağanüstü başkanlığı için minnettarlık duyulması gerektiğini ifade etti. Demokrasi ve özgürlük için mücadele ettiğini vurguladı.

10. ABD Temsilciler Meclisi üyesi Nancy Pelosi, Biden’ın vizyonu, değerleri ve liderlik mirasının onu Amerikan tarihinin en önemli başkanlarından biri yaptığını belirtti.

Bu tepkilerin yanı sıra eski ABD Başkanları Bill Clinton ve Barack Obama da Biden’a destek mesajları göndererek, Başkan Yardımcısı Harris’i destekleme konusunda onurlu olduklarını dile getirdi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir