Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech’in proje ortaklığı ile üretildi. Uydu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’den uzaya gönderildikten sonra yörünge transferi sırasında 70 bin kilometre irtifaya kadar çıktı.

Türksat 6A, CTech alt sistemi sayesinde 70 bin kilometre irtifadan yer istasyonuyla haberleşme gerçekleştirdi. Bu sayede, CTech, ülke tarihinde ilk defa 70 bin kilometre mesafeden haberleşme gerçekleştiren yerli firma oldu.

Uydu, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümünü kapsayarak 5 milyarlık bir nüfusa hizmet sağlayacak. Türksat 6A, 42 derece doğu boylamında ve 35 bin kilometre irtifadaki yörüngesine yerleşerek 15 yıl boyunca hizmet verecek.

CTech Genel Müdürü Cüneyd Fırat, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi sayesinde uydunun kritik verilerinin yer istasyonuna iletilmesini, uzaktan kontrolünü sağlayan telekomutların alınmasını ve yörüngesinin belirlenmesini sağladıklarını belirtti. Bu alt sistem, uydunun kesintisiz olarak yer istasyonu ile haberleşmesini sağlayacak.

Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi, uyduların en kritik alt sistemleri arasında yer almaktadır. Bu alt sistem aracılığıyla uydunun sağlık bilgileri, uzaktan kontrolü ve yörüngesinin belirlenmesi sağlanmaktadır.

CTech’in geliştirdiği Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi ve ekipmanları, yersabit uydular için asgari 15 sene boyunca kesintisiz olarak yer istasyonları ile haberleşmeyi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede, uydunun yörüngede uzun süre dayanabilmesi sağlanmaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir