Üstün Yetenekli Çocuklar ve Eğitim

1948 yılında hazırlanan ve İdil Biret, Suna Kan gibi önemli sanatçıların yurt dışında devlet bursu ile okuyarak yetişmesini sağlayan “Harika Çocuklar” yasasının yenileneceğine dair haberler gündeme geldi. Buna göre üstün yetenekli çocuklar, okul öncesi tespit edilecek, okuldan itibaren de devletin koruması ve takibinde yetişecek.

Üstün Yetenekli Çocukların Keşfedilmesi

Keşif süreci, 0-6 yaş arası dönemde başlar. Bu dönemde çocuklar, çevrelerindeki dünyayı keşfetmeye ve deneyimlemeye başlarlar. Ebeveynler ve eğitimciler, çocuğu gözlemleyerek ilgi ve yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olabilirler. Spor ve sanat gibi farklı alanlarda yeteneklerin keşfedilmesi farklı yaşlarda olabilir.

Üstün Yetenekli Çocuklara Verilecek Eğitim

Üstün yeteneklilerin eğitim hayatlarını ihtiyaçlarına göre düzenlemek kaçınılmazdır. Hızlandırma sadece ilkokulun ilk yıllarında değil, çocuğun ihtiyacına göre her sınıf düzeyinde yapılabilir. Bilim Sanat Merkezleri’ne devam eden öğrencilere rehberlik, projeleri için bütçe desteği sağlanabilir.

Eğitim Sürecinde Dikkate Alınması Gerekenler

Eğitim sadece çocuğun yeteneğine yönelik olabileceği gibi akademik eğitim de alabilir. En doğru yaklaşım, çocuğun bireysel ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre belirlenmelidir. Önemli olan, çocuğa mutlu ve tatmin edici bir eğitim deneyimi sunmaktır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir