Muş’ta Şarbon Hastalığı Karantinaya Alındı

Muş merkeze bağlı Kumluca köyü, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şarbon hastalığının tespit edilmesi üzerine 21 günlük karantinaya alındı. Köyde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince 600 büyükbaş hayvan hastalığa karşı aşılandı.

Karantina Süreci ve Tehlikeler

Şarbon hastalığının tespit edildiği köyde vatandaşlara bilgiler veren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Selami Kaşıkara, köyde 21 günlük karantinanın başlatıldığını ifade etti. Hastalığın meralardan bulaştığını belirten Kaşıkara, hastalığın doğaya saçıldığında bütün canlıların tehlike altında olduğunu vurguladı.

İnsanlara Bulaşma Riski

Kaşıkara, şarbon hastalığının temas yoluyla insanlara da bulaşabileceğini belirterek, hastalığın çıktığı köyde 5 yıl boyunca sürekli aşılama yapılması gerektiğini söyledi. Şarbon hastalığının zor ve insanlara geçen bir hastalık olduğunu vurgulayan Kaşıkara, vatandaşların hastalık şüphesi durumunda sağlık ve tarım kurumlarına bildirmeleri gerektiğini ifade etti.

Çiftçilerin Uyarıları

Büyükbaş hayvanlarını karantinaya alan çiftçilerden Erkan Korkmazer, yapılan aşılamaların etkili olduğunu ve hayvanlarda iyileşme gözlemlediklerini belirtti. Korkmazer, hayvanı telef olan çiftçilere Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

Şarbon hastalığı konusunda bilinçli olmak ve gerekli tedbirleri almak hayvan ve insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle, şüpheli durumlarda yetkililere başvurmak ve karantina süreçlerine uymak gerekmektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir