Son dönemde kart borçları nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısında artışlar yaşanması üzerine BDDK yeni önlemler almıştı. Bu doğrultuda kredi ve kart borçlarına 60 ay vade ile yapılandırma imkanı getirilmişti.

BDDK tarafından yapılan bir diğer düzenleme ise 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre kredi kartlarında azami akdi (alışveriş) faiz oranları dönem borcuna göre değişecek. Düşük harcama yapan ve kart borcunun asgarisini ödeyenler, devreden borçları için daha düşük faiz ödeyecek.

Yeni düzenleme ile birlikte üç harcama limiti belirlendi: 25 bin lira altı, 25 bin-150 bin lira arası ve 150 bin lira üstü. Bu limitlere göre faizler de kademelendirilecek.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram’a göre, kredi kartı borç yapılandırması ve ihtiyaç kredisi yapılandırmasına kademeli olarak faiz uygulanmasının amacı, sıkı para politikasının devam ettiği dönemlerde reel sektörü ve vatandaşı desteklemektir. Yapılan düzenleme, vatandaşların borçlarını yapılandırarak kendi bütçelerine göre harcama yapmalarını sağlayarak enflasyonu düşürücü bir etki yaratmayı amaçlamaktadır.

Yeni düzenlemeye göre, kredi kartı ve KMH’daki nakit çekime uygulanacak faiz oranı değişmeyerek sabit kalmıştır. Bu durumun sebebi, sıkı para politikasının devamıyla toplam talebin kısılması ve harcamaların azaltılmasını sağlamaktır.

Tüm bu düzenlemeler, vatandaşların borçlarını daha rahat ödeyebilmelerini sağlayarak ekonomik dengenin korunmasına katkıda bulunmaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir