Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan 2024 yılı Hazine Finansman Programı’na göre, geçen yıl 65,1 ay olan nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi bu yıl ocak-ekim döneminde 48,6 ay olarak gerçekleşti. Sabit getirili Türk lirası cinsi iç borçlanma ortalama maliyeti ise yüzde 36 olarak belirlendi.

Yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 2024 yılında iç piyasada 69,7 milyar lira tutarında Türk lirası cinsi kira sertifikası ihracı yapıldı. Ayrıca, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları da devam etti. Bu kapsamda toplam 131,8 ton altın karşılığı senet ihraç edildi.

2024 yılında döviz cinsi iç borçlanma miktarı da dikkate değerdi. Örneğin, 2,9 milyar avro tutarındaki döviz cinsi iç borç anapara itfasına karşılık iç piyasada 1,2 milyar avro, 1,6 milyar dolar tutarındaki döviz cinsi iç borç anapara itfasına karşılık ise 1,6 milyar dolar tutarında döviz cinsi iç borçlanma gerçekleştirildi.

Gelecek yıl için planlanan 2025 Hazine Finansman Programı’na göre, toplam 3 trilyon 241,9 milyar lira borç servisi yapılması bekleniyor. Bu tutarın 2 trilyon 385 milyar lirası iç borç, 856,9 milyar lirası dış borç olacak. Ayrıca, uluslararası sermaye piyasalarından 11 milyar dolar finansman sağlanması öngörülüyor.

2025 yılında iç borçlanma çalışmaları kapsamında çeşitli finansman araçları kullanılacak ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişim ve geri alım ihaleleri düzenlenebilecek. Konvansiyonel tahvil veya sukuk piyasası da finansman imkanları arasında değerlendirilecek.

Bu çerçevede, 2025 yılında 2 trilyon 845,5 milyar lira iç borçlanma yapılması planlanıyor. Uluslararası sermaye piyasalarından gelecek finansmanlarla Türkiye’nin ekonomik alanlardaki gelişimine destek sağlanacak.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir