Mesleki Ortaokullar Uygulaması
MEB’in mesleki eğitime yönelik ‘Beceri Geliştirme Programı’ kapsamında, Bursa, Sivas, Konya ve Burdur’da pilot olarak başlatılan mesleki ortaokullar uygulaması yaz tatilinde ‘zanaat atölyeleri’ adı verilen kurslarla hayata geçirildi. Bu uygulama ile meslek liselerinin kapıları ilk kez ortaokul kademesindeki öğrencilere açıldı. 7’nci sınıftan itibaren meslek liselerinde ücretsiz olarak atölyelere katılan öğrenciler, 18 ildeki 271 okulda 129 modüllü kurs programı ile becerilerini geliştirdi. Ayrıca Türkiye’de ilk kez mesleki ortaokullar müfredata alındı.
Meslek Seçimi ve Kariyer Planlaması
Bu uygulama ile öğrencilerin mesleki eğitim konusunda farkındalık kazanması, ortaokul sonrası eğitim planlamalarında daha bilinçli kararlar alabilmeleri hedefleniyor. Mesleki ortaokullarda eğitim alan öğrencilerin beceri ve yeteneklerinin erken yaşta keşfedilip, ilerideki lise ve üniversite eğitimleri için uygun bir plan yapmaları amaçlanmaktadır.
İnegöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Örneği
İnegöl’de bulunan Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan mesleki ortaokula bu yıl başlayan öğrenciler arasında kız öğrencilerin ilgi göstermesi dikkat çekici. 35 kız, 64 öğrencinin eğitim gördüğü okulda öğrenciler haftada 35 saat ders almaktadır.
Öğrenci Görüşleri
Öğrencilerden Ecem Yağmur Aras, kimyager olma hedefiyle bu okulu tercih ettiğini belirtirken, Tunahan Celep ise metal teknolojisi okuyup kaynak ustası olmayı hedeflediğini ifade etti.
Yeteneklerin Erken Keşfi
İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, mesleki ortaokulun açılmasının ilçenin sanayi altyapısına katkı sağlayacağını belirtirken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Zengin ise çocukların küçük yaşlardan itibaren mesleki eğilimlerini keşfederek doğru eğitim tercihleri yapabileceklerini vurguladı.