Bilim insanları, 3,26 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan dev bir meteorun erken yaşamı tetiklemiş olabileceğini belirtiyor. Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, S2 meteorunun, dinozor neslinin sonunu getiren gök taşından 50 ila 200 kat daha büyük olduğunu tespit ettiler.

Bu çarpmanın, Dünya’da yaşamın gelişmesine yardımcı olduğunu gösteren kanıtlar bulunduğunu belirten araştırmacılar, çarpmanın tsunamiye ve kısmi okyanus buharlaşmasına neden olduğunu açıkladılar. Fosforun çevreye yayıldığı, demir açısından zengin derin suların yüzeye çıktığı ve yaşamın bu koşullarda gelişebileceği belirtildi.

Araştırmacılar, S2 meteorunun çarpmasının ardından oluşabilecek senaryoları şu şekilde öngörüyorlar:

– Gök taşı 500 km’lik bir krater açarak dünyanın etrafında dönen bir toz bulutu oluşturdu.
– Oluşan tsunami, deniz tabanını parçalayıp kıyı şeritlerini sular altında bıraktı.
– Yüksek sıcaklık ve buharlaşma nedeniyle hava sıcaklığı 100C’ye kadar yükseldi.
– Güneş ışığının engellenmesiyle fotosenteze dayanan yaşam formu zarar gördü.

Araştırma sonuçları, Dünya’ya çarpan gök taşlarının yaşamı tetikleyebileceği fikrini destekliyor. Bu olay, Dünya’nın oluşumundan 1,5 milyar yıl sonra gerçekleşti ve yaşamın gelişimine etkili oldu. Bu çalışma, “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)” dergisinde yayımlandı.

Meteora dair bilgi vermek gerekirse, meteorlar bir meteoroidin Dünya’nın atmosferine çarpması sonucu oluşan ışık şerididir. Meteoroidler genellikle güneş etrafında dönen taş veya demir parçalarıdır. Meteorlar, gökyüzünde parlak ışık kuyrukları oluşturarak “kayan yıldızlar” olarak adlandırılır ve genellikle mezosferde meydana gelirler. En küçük meteorlar bile uzaktan görülebilir hız ve parlaklıkta olabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir