Bavul Sıtması: Uçaklarla Yayılan Bir Tehlike

Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ‘bavul sıtması’ veya Odyssean malaria, enfekte sivrisineklerin uçak, bagaj ve diğer ulaşım araçlarıyla hastalığı bulunmayan bölgelere taşınarak sıtmanın yayılmasına neden olmaktadır. 1969 yılından Ocak 2024’e kadar Avrupa’da bir araştırma yapılarak elde edilen verilere göre, bu durum ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

Avrupa’da Yayılan Bavul Sıtması

Avrupa’da 9 Batı Avrupa ülkesinde bildirilen 145 sıtma vakasının çoğu havaalanı sıtması, bavul sıtması veya her iki türden biri olarak sınıflandırılmıştır. Bu vakaların çoğunu Fransa, Belçika ve Almanya gibi ülkelerde gözlemlenmiştir. Havalimanı ve bagaj sıtması gibi vakaların sayısında Kovid salgını döneminde bir azalma yaşanmış olmasına rağmen, bavul sıtması vakaları hala endişe verici düzeydedir.

Önlemler ve Uyarılar

Fransa’daki araştırmacılar, bavul sıtması riskini azaltmak için uçaklarda böcek imhası uygulamasının daha sıkı bir şekilde yapılmasını önermektedir. Ayrıca, seyahat eden kişilerin, belirtileri olan veya seyahat öyküsü bulunmayan ateşi olan hastalarda sıtma olasılığını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Avrupa’da sıtma vakalarının daha iyi izlenmesi ve önlemlerin alınması gerektiği vurgulanmaktadır.

Sıtma: Ölümcül Bir Tehlike

Sıtma, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ve ölümcül olabilen bir tropikal hastalıktır. Her iki dakikada bir bir çocuğun ölümüne neden olan sıtma, özellikle Afrika’da büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, karın ağrısı ve kas ağrıları bulunmaktadır. Sıtmaya karşı aşı bulunmasına rağmen, hastalığın yayılmasını önlemek için dikkatli olunması gerekmektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir