Lübnan’da Son Gelişmeler ve İsrail’in Saldırıları

17-18 Eylül tarihlerinde Lübnan’da çağrı cihazları ile telsizlerin patlatılması ve ardından gerçekleşen Beyrut saldırısında toplamda 84 kişi öldü. İsrail ordusunun 20 Eylül’de Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırısında 3’ü çocuk 7’si kadın 45 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah, saldırıda aralarında üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’in de bulunduğu 15 mensubunun öldüğünü duyurdu.

İsrail savaş uçakları dün de Lübnan’ın güneyindeki En-Nebatiye kentine bağlı Ez-Zerrariye ve Ensar beldeleri arasındaki bölgelere ve vadilere hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı bu saldırılarda 35’i çocuk, 58’i kadın olmak üzere 492 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 1600’ü aşkın kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırılar, Abba, Cebşit, Eş-Şarkiye, En-Nemriye, Kefer Tenbit, Nebatiye el-Fevka, Deyr ez-Zehrani, Rumin, Humin el-Fevka, Yahmur, Arnun ve Secd beldeleri çevresi, Kefer Rumman otoyolu, Et-Tuffah bölgesindeki tepeler ve Er-Reyhan dağı gibi birçok noktada gerçekleşti. Aynı zamanda İsrail, ülkenin doğusundaki Bekaa, Şemstar, Budayi, En-Nebi Şit ve Bealbek gibi birçok bölgeye de hava saldırıları gerçekleştirdi.

Öte yandan Lübnan’ın güneyinden İsrail’in Hayfa kenti çevresine bir dizi roket atıldı. Atılan roketler, İsrail hava savunma sistemi “demir kubbe” tarafından imha edildi.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına tepki göstererek, “İsrail’in Lübnan’ı hedef alan saldırıları, İsrail’in tüm bölgeyi kaosa sürükleme çabasının yeni bir aşamasıdır” ifadesini kullandı.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut’a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor. Gazze’de yaşananlar Lübnan’da da yaşanır mı sorusu ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, Hizbullah’ın sessiz kalmayacağını ve Lübnan’ın korunması için karşılık vereceğini ifade ediyorlar. Hizbullah’ın bölgenin sinir uçlarıyla uzun süredir oynadığı ve her şeyi henüz ortaya koymadığı vurgulanıyor. İsrail’in Lübnan planının ne olduğu ve bu süreçte nasıl bir gelişme yaşanacağı merak konusu olarak öne çıkıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir