Almanya Ekonomisi Daralıyor: HCOB PMI Verileri Açıklandı

S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) eylül ayı öncü Satınalma Yönetici Endeksi (PMI) verileri açıklandı. Verilere göre, Almanya’da ağustosta 48,4 puan olan bileşik PMI eylülde 47,2 puana geriledi. Bu durum, Almanya’nın son 7 ayın en düşük seviyesine ulaşmasına neden oldu.

Hizmet sektörü PMI ağustosta 51,2 iken eylülde 50,6’ya gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyesine indi. İmalat sanayi PMI ise ağustosta 42,4’ten eylülde 40,3’e düştü. Bu veriler, Alman ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturan imalat ve hizmet sektörlerindeki daralmayı göstermektedir.

HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia, verilere ilişkin yaptığı açıklamada, “İmalat sektöründeki gerileme, Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu kaybettirdi. Üretim düşerken yeni siparişler de azaldı.” şeklinde konuştu.

Almanya’daki şirketlerin Kovid-19 salgınından beri personel çıkarmalarının arttığını belirten De la Rubia, bu durumun Almanya’da sanayisizleşme riskini artıracağını ve hükümetin bu konuda ne yapması gerektiği konusundaki tartışmaları derinleştireceğini ifade etti.

Ekonomik belirsizlikler nedeniyle Alman ekonomisi, 2020’de yaşadığı resesyon tehlikesiyle karşı karşıya. Alman Merkez Bankası ve önde gelen ekonomik düşünce kuruluşları, ülkenin büyümesinde düşüş öngörüyor.

Almanya’nın ekonomik zorluklarının artmasında yapısal sorunlar da etkili olmuştur. Geleneksel iş modellerinin artık işe yaramadığı belirtilirken, diğer ülkelerin rekabet gücünü artırması Alman ekonomisini zor durumda bırakmaktadır.

Sonuç olarak, Alman ekonomisi giderek zayıflamakta ve karşı karşıya kaldığı birçok sorunla başa çıkmakta zorlanmaktadır. Gelecekteki belirsizlikler ve ekonomik durgunluk, Almanya’yı ciddi şekilde etkilemeye devam edebilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir