Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, elma üretiminin bu yıl 4,5 milyon ton olmasını beklediğini açıkladı. Coğrafi tescilin tarımsal markalaşma için önemli olduğunu vurgulayan Yumaklı, Anadolu lezzetlerinin korunması için çalıştıklarını belirtti.

Yumaklı, Karaman’da Türkiye ve Avrupa’nın en büyük elma bahçesinde elma hasadına katıldı. Türkiye’nin elma üretiminde dünyada ikinci, ihracatında ise yedinci sırada olduğunu belirten Bakan, 2024 yılında 4,5 milyon ton elma rekoltesi beklediklerini söyledi. Karaman’ın Türkiye’deki elma üretiminde ikinci sırada yer aldığını ifade eden Yumaklı, ülke genelindeki üretimin %15’inin Karaman’da gerçekleştiğini aktardı.

Ayrancı Divle Köyü’nde bulunan tescilli peynir mağaralarını ziyaret eden Yumaklı, coğrafi tescilin tarımsal markalaşma için önemini vurguladı. Divle obruğu tulum peynirinin damak tadı bakımından dünyanın en iyi 5 peyniri arasında olduğunu belirten Bakan, bu peynirin uluslararası alanda daha fazla tanıtılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin AB tescilli 27 ürünü arasında Gaziantep menengiç kahvesi, Manisa mesir macunu ve Kayseri pastırmasının onay sürecinde olduğunu ifade eden Yumaklı, Organize Tarım Bölgeleri’nin (OTB) önemine dikkat çekerken, ülkede bulunan 61 organize tarım bölgesinin üretime kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bakan Yumaklı’nın elma hasadı ve tulum peyniri ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar bu yılki tarımsal üretim ve markalaşma çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin tarım potansiyeli ve coğrafi lezzetleri ile ilgili yapılan çalışmaların gelecekteki tarımsal üretim ve ihracatına olumlu katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir