Lübnan ve Suriye’deki Hizbullah üyelerine yönelik ‘çağrı cihazı’ saldırısının etkileri devam ediyor. Dün ikinci dalga patlamalar yaşandı ve bu kez telsizler hedef alındı. 20 kişi hayatını kaybetti, 450 kişi yaralandı.

Saldırıyı üstlenen henüz yok. Lübnan’ın başkenti Beyrut ve Tire’de, Hizbullah’a ait yaklaşık 500 cihaz daha patladı. Bazı patlamalar önceki günkü ölenlerin cenaze törenleri sırasında gerçekleşti. Özellikle telsizler ve eski çağrı cihazları hedef alındı, güneş enerjisi panelleri ve parmak izi tanıma cihazları da etkilendi.

Önceki saldırıyı kimin yaptığı belirsiz. Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Hizbullah, İsrail’i suçladı. ABD’li güvenlik yetkilileri ise cihazlara müdahale edilerek patlayıcı yerleştirildiğini belirtti. Saldırının planlı olduğu ve İsrail’in erken gerçekleştirdiği iddia ediliyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafları gerilimi artırmamaları konusunda uyardı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 21’e yükseldi, yaralı sayısı 3 bini geçti. İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Amani saldırıda gözünü kaybetti. İsrail ordusu, olası bir Hizbullah karşılığına hazırlanıyor.

Japonya merkezli ICOM marka cihazların kullanımı 80’den fazla ülkede yaygın. Tayvanlı üretici, cihazların kendilerine ait olmadığını ve sadece markalarının üzerinde olduğunu belirtti. Macaristan’daki üretici şirketin faaliyetleri şüphe uyandırıyor.

Tedbirler alınmazsa tedarik zinciri saldırılarının artabileceği endişe verici bir durum oluşturuyor. Macaristan’dan Lübnan’a yapılan cihaz ihracatıyla ilgili kayıtlar inceleniyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir