Çeltik Festivali İpsala’da Düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İpsala ilçesinde düzenlenen Çeltik Festivali’ne katıldı. Çeltik hasadının hayırlı olmasını dileyen Yumaklı, Edirneli çiftçilerin tarımsal üretimi bilinçli yaparak işlerine sahip çıktığını belirtti.

Çeltik Üretimi ve Edirne’nin Önemi

Yumaklı, Edirne’nin çeltikin başkenti olduğunu vurgulayarak, Türkiye’deki toplam çeltik üretiminin yüzde 44’ünün Edirne’de gerçekleştiğini söyledi. Dünyadaki çeltik üretim ortalamasının 471 kilogram iken Türkiye’de bu rakamın 803 kilogram olduğunu belirtti. 2002 yılında 360 bin ton çeltik üretilirken, 2023 yılında bu rakamın yüzde 150 artışla 900 bin tona çıktığını ifade etti.

Üreticilere Destek ve Su Sorunu

Yumaklı, Türkiye’nin gıda arz güvenliğine ve tarımına önemli katkılar sağladıklarını ifade ederek, üreticilere destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Su sıkıntısı konusunu yakından takip ettiklerini ve gelecek yıl alacakları önlemlerle sulama sorunlarını çözeceklerini söyledi.

İklim Değişikliği ve Yatırımlar

Yumaklı, iklim değişikliğiyle mücadele için önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, su ve sulama yatırımlarına önem verdiklerini dile getirdi. Edirne’deki sulama projeleriyle ilgili bilgiler vererek, tarımsal üretimi planlayarak suyu baz aldıklarını belirtti.

Edirne’nin Çeltik Üretiminde Önemi

Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin Türkiye’nin çeltik üretim merkezi olduğunu söylerken, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da Edirne’nin tarım kenti olduğunu belirtti. İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İpsala Ticaret Borsası Başkanı Necmi Sezer ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan da programda konuşma yaptılar.

Çeltik Hasadı ve İkramlar

Programda pilav kazanının başına geçen Yumaklı, basın mensupları ve üreticilere pilav ikram etti. Daha sonra biçerdövere binerek çeltik hasadı gerçekleştirdi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir