Cari İşlemler Dengesi 2024 Yılında İyileşmeye Devam Ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada, 2024 yılı Temmuz ayında cari işlemler hesabında 566 milyon dolarlık fazla verildiğini belirtti. Bu, bir önceki yıla göre 5,9 milyar dolarlık bir iyileşmeyi temsil ediyor. Ağustos ayında da fazla verilmesi beklenen cari işlemler hesabı, olumlu bir seyir izliyor.

Cari işlemler açığının Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla göre yüzde 61,8 azalarak 16 milyar dolar seviyesine gerilediğini vurgulayan Bakan Bolat, 2023 Mayıs ayındaki 57 milyar dolarlık tepe noktasından 19,1 milyar dolara düşüşün önemli olduğunu ifade etti.

İhracatın ithalatı karşılama oranının 8,4 puan artarak yüzde 76’ya yükseldiğini belirten Bakan Bolat, dış ticaret açığındaki azalışın, uygulanan politikaların ve tedbirlerin etkili olduğunu söyledi. Hizmet gelirlerinde rekor seviyelerin görüldüğüne de dikkat çekti.

Ağustos ayında geçici dış ticaret istatistiklerine göre ihracatın yüzde 2,4 artış, ithalatın yüzde 10,8 azalış gösterdiğini belirten Bakan Bolat, dış ticaret açığında yüzde 43,4 oranında güçlü bir gerileme yaşandığını aktardı. Bu durumun, ekonomik büyümeyi dengelediğini ve cari işlemler dengesini güçlendirdiğini vurguladı.

Bakan Bolat, 2024 yılında ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin devam etmesinin beklendiğini ve bu durumun dış ticaretin cari işlemler dengesine ve ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel pazardaki payın artırılması için üreticiler ve ihracatçılarla iş birliği içinde çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir