Romanya’nın Rus İHA İhlali Hakkında Açıklaması

Romanya, Pazar günü yaptığı açıklamada, bir Rus insansız hava aracının Ukrayna’ya yönelik saldırı sırasında Romanya hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. Bu ihlalin ardından, Romanya’nın iki F16 savaş uçağını havalandığı belirtildi.

İhlal sırasında Rusya’nın Ukrayna’daki sivil hedeflere ve liman altyapısına saldırılar düzenlediği bilgisine de yer verildi. Romanya’nın Milli Savunma Bakanlığı, F-16 uçaklarını hava sahasını izlemek için görevlendirdiğini ve NATO müttefiklerini bilgilendirdiğini açıkladı. Bakanlık ayrıca Rusya’yı gerilimi azaltmaya çağırdı.

Bakanlığın verdiği bilgilere göre, Romanya’nın Periprava köyü yakınlarında mühimmat parçaları olabileceği belirtiliyor ve soruşturmanın devam ettiği vurgulanıyor. Ayrıca, Ukrayna’nın İzmail limanından Plauru kasabası yakınlarında bir Rus İHA’ya ait parçaların bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Romanya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını kınayarak, uluslararası hukuk normlarına aykırı bulduklarını belirtti. NATO’nun eski üst düzey diplomatı Mircea Geoana da Rusya’nın Romanya hava sahasını ihlalini kınadıklarını dile getirdi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir