Türkiye’nin Cari Açığını Azaltmak İçin Madencilik Sektörüne Odaklanılıyor

Türkiye’nin cari açığını azaltmak için madencilik sektörüne odaklanan 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yapılan düzenlemeler hakkında detaylar şu şekilde:

1. Madencilik Sektörü İçin Önemli Adımlar Atılıyor
OVP’nin “İthalat Bağımlılığının Azaltılması” başlığı altında madencilik sektörüne yönelik önemli düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemelerle, tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin uyumlu hale getirilmesi ve faaliyetlerin tek bir merkezden yönetilmesi hedefleniyor.

2. Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi Hazırlanacak
Maden arama faaliyetlerinin kamu yararına tanımlanması ve yatırım güvencesini artıracak düzenlemeler yapılması planlanıyor. Ayrıca, Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltarak arz güvenliğini sağlamak amacıyla Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi hazırlanacak.

3. Türk Devletleri Teşkilatı ile İşbirlikleri Geliştirilecek
Kritik maden ve minerallerin arzını ve arz güvenliğini sağlamaya yönelik uluslararası doğrudan yatırımlar alanında Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile işbirlikleri geliştirilecek.

4. Türkiye Varlık Fonu Maden Yatırımlarına Destek Verecek
Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) maden yatırımları ile Türkiye’nin ithalat bağımlılığının azaltılmasına ve dış ticaret dengesi ile cari işlemler açığının iyileştirilmesine katkı sağlanacak.

5. Yerli Rezervlerden Enerji ve Maden Kaynakları Üretilecek
Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarına yönelik yurt içi ve yurt dışında arama ve üretim çalışmaları artırılarak, rezervler ekonomiye kazandırılacak. Bu sayede enerji ve diğer kritik emtiaların yurt içinde üretilmesi teşvik edilecek ve tüketim malı ithalatına talep sınırlandırılacak.

Madencilik Sektörü, Türkiye’nin Cari Açığını Kapatmada Önemli Bir Rol Oynuyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, madencilik sektörünün Türkiye’nin cari açığını kapatmada kilit bir rol oynadığını belirtiyor. Sektördeki düzenlemeler ve işbirlikleri sayesinde, madencilik faaliyetlerinin daha verimli ve etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.

Bu düzenlemeler aynı zamanda yatırım ortamının iyileşmesine ve sektördeki sorunların çözülmesine de katkı sağlayacak. Madencilik sektörü, Türkiye’nin cari açığının azaltılması ve ekonomik büyümenin desteklenmesinde önemli bir potansiyele sahip.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir